Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 Στις πόσες παραβιάσεις ακυρώνεται η «Συμφωνία» των Πρεσπών;

 


Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ακυρώσει/ καταργήσει τη Συμφωνία με αναφορά του άρθρου 19 της Συμφωνίας και του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης

Η πρόσφατη είδηση ότι η ναυαρχίδα της προπαγάνδας των Σκοπίων, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών» συνεχίζει και όπως και πολλά άλλα κρατικά και μη ιδρύματα, θεσμοί, ενώσεις κλπ να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικό», προκάλεσε και μία πολύ ενδιαφέρουσα παραδοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Σκοπίων, «κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει με την χρήση των όρων από εταιρείες και ενώσεις που δεν σχετίζονται με το κράτος»….

Ο Ζάεφ παρενέβη λέγοντας ότι τηρούνται όσα προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών ότι «το κράτος, οι επίσημοι θεσμοί και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και να σεβασθούν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της ‘Βόρειας Μακεδονίας», αλλά «νομικά πρόσωπα, πολιτικές ενώσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τον όρο ‘Μακεδονία’»!

Η χρήση όμως του όρου Μακεδονία συνεχίζει να υφίσταται από τα Σκόπια παρόλες τις υπεκφυγές και τις αστείες και αστήρικτες διπλωματικά και πολιτικά δικαιολογίες και προς επίρρωση – ενδεικτικά και μόνο- αναφέρουμε τα εξής:

Η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Θέατρο αναφέρουν ότι είναι θεσμοί που αφορούν τη «Μακεδονία», όπως και το Μουσείο «Μακεδονικού Αγώνα», μία ακόμη ναυαρχίδα της προπαγάνδας των Σκοπίων. Σε ιστοσελίδες δημοσίων και κρατικών οργανισμών εξακολουθεί να αναφέρεται η χώρα με τον όρο «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και οι ονομασίες μνημείων.

Στην ιστοσελίδα για την τουριστική προβολή της χώρας, συνεχίζεται η χρήση του όρου «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Μαραθώνιος της Αχρίδας είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στη «Μακεδονία». Η ιστοσελίδα «Macedonia Timeless» παραμένει ενεργή κι επικαιροποιείται : «η Δοϊράνη είναι μια ιστορική πόλη στη νοτιοανατολική πλευρά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» «η “Μακεδονία” είναι μια μικρή χώρα στη Βαλκανική Χερσόνησο» κ.ά..

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών κι Επικοινωνιών εμφανίζεται στην αρχική σελίδα χάρτης της χώρας με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και στην κρατική επιχείρηση «Македонијапат», η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση και την προστασία των οδικών δικτύων.

H «JCΠ Скопје» η οποία αποτελεί Δημόσια Εταιρία Μεταφορών σε έγγραφο σχετικά με την απασχόληση υπαλλήλων, αναφέρεται ότι αυτοί πρέπει να είναι πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» , ενώ στην επιλογή ’city tour’ εμφανίζεται φυλλάδιο με αξιοθέατα της πρωτεύουσας όπως η Αψίδα «Μακεδονία», η Γέφυρα Γκότσε Ντέλτσεφ «αφιερωμένη στο μεγαλύτερο εθνικό ήρωα της «Μακεδονίας»», το Μουσείο «Μακεδονικού» Επαναστατικού Αγώνα κλπ , ενώ το ίδιο συνεχίζει να πράττει και ο κρατικός οργανισμός για την Προώθηση του Τουρισμού.

Στην κρατική «Μακεδονική Ραδιοτηλεόραση», στη συντριπτική των περιπτώσεων η χώρα αποκαλείται «Μακεδονία», η ετικέτα που εμφανίζεται στις ειδήσεις που αφορούν στη χώρα είναι «Μακεδονία» ενώ καθημερινά προβάλλεται εκπομπή που αποκαλείται «Η Μακεδονία το πρωί».

Στον τομέα των κρατικών αθλητικών ενώσεων η χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι αποκλειστική και μοναδική: «Αθλητική Ομοσπονδία και Ομοσπονδίες Βόλλεϋ, Ποδηλασίας, Ποδοσφαίρου, Καγιάκ της Μακεδονίας, Καράτε, Χάντμπολ, Σκι της Μακεδονίας, Τριάθλου, Τζούντο κλπ. Ο κρατικός οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης στο λογότυπό του χρησιμοποιεί τη φράση «με τη Μακεδονία- για τη Μακεδονία», ενώ επιπλέον οι επιχειρηματικές ενώσεις και εκατοντάδες προϊόντα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία».

Η παραπάνω ενδεικτική καταγραφή των παραβιάσεων της Συμφωνίας πέραν της αυτονόητης ανάδειξης, αφορά αυτούς που υπέγραψαν και αυτούς που σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, Συμφωνία η οποία υποτίθεται ότι δεν ακυρώνεται.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει/ καταργήσει τη Συμφωνία με αναφορά του άρθρου 19 της Συμφωνίας και του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα λήξεως ή αναστολής εφαρμογής μιας συνθήκης σε περίπτωση ουσιώδους παραβιάσεως των όρων της

Η ερώτηση λοιπόν είναι στις πόσες περιπτώσεις παραβίασης ακυρώνεται η «Συμφωνία» για τη Μακεδονία;

*Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου. Μόνιμος κάτοικος Έβρου

| newsbreak

                                                                            ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG

                  ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

                              
                               FACEBOOK
                  INSTAGRAM
                                                                   
                             TWITTER


Το ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί 
με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την
 εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. 
Το Το ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου,
 αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.